Влада Південної Кореї попередила населення про можливе падіння супутника NASA

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Влада Південної Кореї 9 січня розіслала загальнонаціональне екстрене сповіщення, яке попереджало про можливе падіння супутника NASA Earth Radiation Budget Satellite поблизу півострова.

Про це пише Bloomberg.

Зазвичай мешканці Південної Кореї отримують на мобільні телефони подібні сповіщення про землетруси чи спалахи Covid-19, але цього разу у повідомленні йшлося про уламки американського супутника, що падає на Землю.

«Деякі уламки супутника США, що падає, можуть розбитися поблизу Корейського півострова. Будь ласка, будьте обережні, виходячи на вулицю в цей час», — цитує сповіщення Bloomberg.

Пізніше в уряді Південної Кореї заявили, що супутник NASA Earth Radiation Budget Satellite пролетів над Корейським півостровом і не завдав особливої шкоди.

Минулого тижня космічне агентство США заявило, що супутник вагою 2 450 кілограмів, ймовірно, знову увійде в атмосферу нашої планети в 8 або 9 січня.

Очікувалося, що більша частина космічного апарата згорить після входу в атмосферу Землі, але деякі компоненти можуть впасти на Землю. NASA заявило, що ризик шкоди для будь-кого на планеті є «дуже низьким».

  • Єдиний випадок, коли космічне сміття впало на людину, зареєстрували в 1997 році в американському штаті Оклахома. Тоді шматок космічного сміття впав на плече жінці на імʼя Лотті Вільямс. Вона не постраждала.
  • У 2020 році уламки китайської ракети пошкодили кілька будівель у Кот-дʼІвуарі.
  • 24 липня 2022 року Китай запустив другий із трьох модулів своєї космічної станції. Лабораторний модуль Wentian («Пошук небес») вагою 23 т стартував з китайської ракети Long March 5B із космічного стартового центру в південній провінції Хайнань. Wentian відокремився від ракети приблизно через 10 хвилин після запуску.
  • 31 липня уламки китайської ракети впали на Землю, в Індійський океан. У NASA заявили, що Пекін не надав конкретної інформації про траєкторію, необхідної для того, щоб знати, куди може впасти космічне сміття.
  • На початку серпня 2022 року фермер з Австралії знайшов у полі частину капсули SpaceX, яка впала з космосу. Це підтвердило Австралійське космічне агентство (ASA).