Китайський мільярдер Джек Ма втратить контроль над фінтех-гігантом Ant Group

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Засновник і голова ради директорів китайського конгломерату Alibaba Group Джек Ма відмовиться від контролю над фінтех-гігантом Ant Group (дочірня компанія Alibaba).

У заяві Ant Group сказано, що це черговий крок «оптимізації управління та довгострокового сталого розвитку». Коли реструктуризацію офіційно завершать, невідомо, але компанія заявляє, що зміни не вплинуть на її діяльність та «інтереси акціонерів».

Ма не обіймав посад у керівництві Ant Group та не входив до ради директорів. Він контролював компанію через пов’язані фірми, зокрема інвестиційну Hangzhou Yunbo. Вона тримала контроль над двома компаніями, які володіли понад 50% у Ant Group. У самій Ant Group зазначають, що Ма керував 53,46% голосуючих акцій.

Десять головних акціонерів, включаючи Ма, погодилися голосувати незалежно, а не спільно, як раніше. Тепер розмір голосуючих прав Ма становитиме 6,2%.

У раді Ant Group також з’явиться п’ятий незалежний директор. Це дозволить убезпечитися від одноосібного контролю над компанією.

The Wall Street Journal пише, що це рішення не продиктоване китайською владою. Регулятори не вимагали перерозподілу контролю.

  • У Джека Ма проблеми з владою почалися після критики уряду у 2020 році. Після цього він зник з публічного поля. Китайська влада згодом заблокувала продаж акцій його компанії. Водночас його компанії стали обʼєктом широкомасштабних репресій з різних питань — від монополістичної поведінки до прав споживачів.
  • Згодом стало відомо, що уряд скасував продаж акцій Ant через те, що державні банки могли опинитися під загрозою. Вказівка зупинити продаж надійшла безпосередньо від президента.