«Енергоатом»: Окупанти побили та викрали двох працівників Запорізької АЕС

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Російські військові посилили репресії на Запорізькій атомній електростанції, повідомляє компанія «Енергоатом».

Окупанти 8 грудня вдерлися у приміщення Управління соціальних програм ЗАЕС й у присутності інших працівників побили начальника управління Олексія Трубенкова та його заступника Юрія Андросова. Після цього їх вивели з приміщення та вивезли в невідомому напрямку.

Крім того, росіяни «кинули на підвал» начальника зміни ЗАЕС Костянтина Бейнера, котрий безпосередньо відповідає за ядерну і радіаційну безпеку.

«Такими діями окупанти намагаються домогтися лояльності до себе від мужнього проукраїнського персоналу станції, збільшити кількість переведень працівників у фейкове АО «Эксплуатирующая организация Запорожской АЭС», яким керує «Росатом», — заявили в компанії.

«Енергоатом» звертається до генерального директора Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаеля Гроссі та світової спільноти з проханням допомогти звільнити працівників станції.

  • Після окупації ЗАЕС росіяни постійно тиснуть на працівників станції, фіксуються випадки викрадення персоналу. Голова МАГАТЕ веде перемовини щодо створення безпекової зони на странції, проте війська росії не планують залишати її.
  • 8 грудня «Енергоатом» повідомив, що росіяни завезли на станцію кілька РСЗВ «Град». Їх розмістили поруч з енергоблоком і територією сховища відпрацьованого ядерного палива, що порушує всі умови радіаційної безпеки. Окупанти готуються до обстрілів, використовуючи ЗАЕС як прикриття.