ЄС готує план конфіскації заморожених російських активів — €19 мільярдів коштів олігархів рф уже заблоковані

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Європейський Союз разом із партнерами розробить план конфіскації заморожених російських активів. Потім їх хочуть передати Україні, щоб компенсувати збитки, завдані російським вторгненням.

Про це пише Reuters.

«Росія має фінансово заплатити за руйнування, які вона спричинила. Збитки, завдані Україні, оцінюються в €600 мільярдів. Росія та її олігархи мають компенсувати Україні збитки та покрити витрати на відновлення країни. І ми маємо кошти, щоб змусити росію заплатити. Ми заблокували €300 мільярдів євро резервів російського Центрального банку та заморозили €19 мільярдів грошей російських олігархів,» — заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

За її словами, у короткостроковій перспективі ЄС та його партнери могли б управляти цими коштами та інвестувати їх. Виручені кошти передадуть Україні.

«Ми працюватимемо над міжнародною угодою з нашими партнерами, щоб зробити це можливим. І разом ми можемо знайти легальні шляхи до цього», — голова Єврокомісії.

  • Уряд Великої Британії заморозив російських активів на £18 мільярдів ($20,4 мільярда). Усі вони належать російським олігархам, фізичним та юридичним особам, які перебувають під санкціями за вторгнення рф в Україну.
  • 23 вересня Премʼєр-міністр України Денис Шмигаль на полях Генасамблеї ООН розповів журналістам, що на Заході заморожено російських активів на $300—500 мільярдів. Наразі Україна лобіює ухвалення нової міжнародної угоди, яка сприятиме конфіскації цих активів для відбудови української держави.