ЗМІ: Окупанти вивезли понад дві тисячі українських вʼязнів до десяти колоній в росії

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Під час відступу з Херсонської області окупанти вивезли українських увʼязнених до десяти колоній на території російської федерації.

Про це повідомляє російське видання «Сирена» із посиланням на родичів вʼязнів і правозахисні організації з рф.

У травні увʼязнених з колоній у Херсонській та Миколаївській областях вивозили до виправної колонії у Старій Збурʼївці (за 50 кілометрів від Херсону). А в листопаді, за два тижні до відступу російських військ із Херсону, російські військові стали перевозити вʼязнів до російських колоній.

Родичі увʼязнених повідомили журналістам, що приблизно 2 500 громадян України опинилися в колоніях у Краснодарському краї та Волгоградській області рф.

За даними правозахисників, українські вʼязні також зʼявилися у Владімірській області. Загалом нарахували 10 колоній, де перебувають українці, більшість з них розташовані у Краснодарському краї.

За словами керівника російської ораганізації Gulagu.net, у росії з українськими вʼязнями жорстоко поводяться, до них застосовують електрошокери. Їх також ізолюють від російських увʼязнених.

  • Українські військові зайшли в Херсон 11 листопада. Перед тим росіяни оголосили, що виводять війська з правого берега Дніпра та самого Херсону.
  • До слідчих ізоляторів вже повернули 166 увʼязнених, яких випустили окупанти перед тим, як залишити Херсон. Особові справи вʼязнів знайшли на території херсонського СІЗО — цю інформацію передали правоохоронцям і на блокпости. Голова Нацполіції Ігор Клименко уточнив, що йдеться про приблизно 450 людей.
  • 22 листопада правоохоронці затримали колаборанта, який під час окупації був «начальником відділу охорони Херсонського слідчого ізолятора». Він сприяв масовій втечі вʼязнів.