Україна та Іран провели «експертні зустрічі» з приводу використання росією іранських дронів

Автори:
Олексій Ярмоленко, Олег Панфілович
Дата:

Представництво Ірану в ООН повідомило, що Іран проводить консультації з Україною, щоб «уникнути всіх непорозумінь» щодо використання росією іранських дронів в Україні. Там наголосили, що так буде доти, доки не зникнуть усі непорозуміння.

Про це пише іранське державне інформаційне агентство IRNA.

Так в Ірані відреагували на повідомлення американських ЗМІ про те, що в росії планують збудувати завод для виробництва іранських безпілотників.

Там зазначили, що після появи інформації про використання в Україні іранських дронів Іран звернувся з проханням про консультації та проведення експертної зустрічі.

«На сьогодні зроблено важливі кроки у спільній взаємодії оборонних фахівців Ірану та України, це продовжуватиметься доти, доки не будуть усунені будь-які непорозуміння з цього приводу», — повідомили в іранському представництві.

Пізніше спікер МЗС України Олег Ніколенко у коментарі «Суспільному» підтвердив факт такої зустрічі.

«Така експертна зустріч дійсно відбулася. Подробиці я розголошувати не можу, водночас можу запевнити, що українська сторона продовжує вживати максимально жорстких заходів, аби унеможливити використання іранської зброї з боку росії задля війни проти України. Україна довела до відома Ірану позицію про те, що наслідки співучасті в агресії рф будуть неспівставними із потенційною вигодою від співпраці з росією», — повідомив Ніколенко.

  • Війська росії наразі атакують Україну іранськими дронами-камікадзе Shahed-136 і використовують у війні багатоцільові БпЛА Mohajer-6. Сили оборони України навчилися збивати більшість атакуючих дронів.
  • За даними української розвідки, найближчими днями Іран планує відправити в рф партію з понад 200 бойових дронів.