На війні в Україні загинув замбієць, який сидів у російській вʼязниці. Тепер Замбія вимагає пояснень від рф

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

На війні в Україні загинув 23-річний громадянин Замбії Лемехані Натан Ньїренда. До смерті він був вʼязнем в одній із московських колоній. Тепер уряд Замбії вимагає від росії пояснень.

Про це пише BBC.

Ньїренда загинув в Україні ще 22 вересня. Наразі його тіло перебуває в Ростові-на-Дону і готується до відправлення в Замбію.

У замбійському МЗС повідомили, що чоловік був студентом одного з московських інститутів, але в квітні 2020 року отримав 9,5 року позбавлення волі. За що саме — у Замбії не кажуть. Також невідомо, як він потрапив в Україну.

Тепер уряд Замбії просить від росії негайно надати інформацію про те, яким чином громадянин їхньої країни, який сидів у вʼязниці в Москві, був завербований та відправлений на війну в Україну.

  • Російська «ПВК Вагнера» бере активну участь у війні проти України та задіяна не лише в боях, а й у розбудові оборонних укріплень на окупованих територіях. Також «вагнерівці» відповідальні за низку страт полонених на відео і воєнні злочини.
  • Очільника «вагнерівців» пригожина кілька разів помічали в Україні, зокрема в Попасній, де в серпні українські HIMARS знищили базу найманців. Окрім того, пригожин їздить по колоніях і вʼязницях, де агітує увʼязнених вступати до ПВК.