«Ми не будемо вказувати їм, що робити». Байден прокоментував імовірність перемовин України та рф

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Президент США Джо Байден заявив, що жодне питання щодо України не вирішуватиметься без її участі.

«Усе залежить від українців... Нічого про Україну без України», — сказав він, відповідаючи на запитання, чи може український уряд піти на компроміс із росією.

«Я не знаю, що вони збираються робити. Але я знаю одне: ми не будемо вказувати їм, що вони мають робити», — додав Байден.

За його словами, коли російські війська залишать Херсон, обидві сторони вирішуватимуть, що робити в зимовий період і чи йти на компроміси.

Він також сказав, що має намір обговорити питання російської війни з лідерами G20 в Індонезії.

«Я збираюся їхати на G20. Мені сказали, що президент путін навряд чи буде там, але інші світові лідери будуть... І в нас буде можливість побачити, якими можуть бути подальші кроки», — пояснив Баден.

Крім того він зазначив, що США не закрили небо над Україною, щоб не «встрянути у третю світову війну».

  • Видання Politico з посиланням на два джерела пише, що вплив Білого дому призвів до помʼякшення позиції президента України Володимира Зеленського в питанні про неможливість перемовин з росією за каденції путіна.
  • На початку тижня Володимир Зеленський назвав пʼять умов для переговорів. Серед них — відновлення територіальної цілісності України, покарання за воєнні злочини та репарації. На відміну від минулих заяв Зеленський не сказав про те, що путін має піти з посади, перш ніж такі переговори можуть відбутися.