Запуск космічного корабля на Місяць знову відтермінували через тропічний шторм

Автор:
Анна Холоднова
Дата:
Запуск космічного корабля на Місяць знову відтермінували через тропічний шторм

Getty Images

Космічна агенція США NASA 9 листопада знову відклала запуск місії Artemis 1. Цього разу причиною став тропічний шторм «Ніколь».

Про це повідомляє Space.com.

Перша місія у програмі дослідження Місяця NASA Artemis запустить на його орбіту капсулу Orion без екіпажа за допомогою ракети Space Launch System (SLS). NASA відклало старт на два дні — до 16 листопада. Раніше агентство планувало запустити Artemis 1 з Космічного центру Кеннеді у Флориді 14 листопада.

«Коригування цільової дати запуску дозволить працівникам задовольнити потреби своїх родин і домівок, а також дасть достатньо часу, щоб повернутися до запуску після шторму», — заявили представники NASA.

Якщо Artemis 1 не зможе здійснити політ 16 листопада, наступний запуск запланують на 19 листопада, додали в агентстві.

  • Перший політ із космонавтами в межах місії Artemis-2 навколо Місяця запланований на 2024 рік. Місія Artemis-3 стане першою після «Аполлона-17», яка доставить людей на поверхню Місяця (за планом — у 2025 році).
  • 29 серпня NASA довелося скасувати запуск місії Artemis-1 через витік рідкого водню з ракети-носія SLS, через що не охолоджувався один із чотирьох двигунів.
  • 3 вересня NASA знову відклала запуск ракети SLS. Контролери не змогли зупинити витік водню. Проблему виявили ​​у зʼєднанні, де водень закачувався в корабель.