Уламки китайської ракети Long March 5B падають на Землю. Де вони приземляться, поки невідомо

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Китайська ракета Long March 5B найближчими днями впаде на Землю. Місце падіння поки що невідоме.

Про це повідомляє Space.com.

У понеділок, 31 жовтня, Агентство пілотованих космічних польотів Китаю (CSMA) запустило третій і останній модуль космічної станції Tiangong на ракеті-носії Long March 5B.

Китай знову не здійснив контрольований вихід з орбіти основного ступеня ракети після розгортання її корисного навантаження. Тепер 23-тонний корпус носія Long March 5B падає на Землю.

Консультант офісу головного інженера американської Aerospace Corporation Тед Мюльгаупт зазначив, що «88% населення світу знаходяться під загрозою» через китайське космічне сміття, яке може впасти на них. Водночас він зазначив, що імовірність такої події невелика.

«Відповідь полягає в тому, що у вас набагато більше шансів виграти в лотерею сьогодні ввечері, ніж щоб у вас влучив цей обʼєкт. Ризик для людини становить шість на 10 трильйонів. Це справді невелика ймовірність», — сказав Мюльгаупт.

  • Єдиний випадок, коли космічне сміття впало на людину, зареєстрували у 1997 році в американському штаті Оклахома. Тоді шматок космічного сміття впав на плече жінці на імʼя Лотті Вільямс. Вона не постраждала.
  • У 2020 році уламки китайської ракети пошкодили кілька будівель у Кот-дʼІвуарі.
  • 24 липня 2022 року Китай запустив другий із трьох модулів своєї космічної станції. Лабораторний модуль Wentian («Пошук небес») вагою 23 т стартував з китайської ракети Long March 5B із космічного стартового центру в південній провінції Хайнань. Wentian відокремився від ракети приблизно через 10 хвилин після запуску.
  • 31 липня уламки китайської ракети впали на Землю над Індійським океаном. У NASA заявили, що Пекін не надав конкретної інформації про траєкторію, необхідної для того, щоб знати, куди може впасти космічне сміття.
  • На початку серпня 2022 року фермер з Австралії знайшов у полі частину капсули SpaceX, яка впала з космосу. Це підтвердило Австралійське космічне агентство (ASA).