НАЗК заявляє, що призначення Олексія Чернишова главою «Нафтогазу» буде незаконним

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Національне агентство з питань запобігання корупції заявляє, що можливе призначення міністра розвитку громад Олексія Чернишова на посаду глави «Нафтогазу» буде незаконним.

Про це йдеться в листі голови НАЗК Олександра Новікова до премʼєр-міністра Дениса Шмигаля, яке є в розпорядженні видання «Ліга».

Олександр Новіков зазначає, що уряд, членом якого є Олексій Чернишов, упродовж тривалого часу виконує функції наглядової ради «Нафтогазу». Водночас норми закону «Про запобігання корупції» прямо забороняють чиновникам і держслужбовцям влаштовуватися на роботу в компанії, що підпадали під їхній контроль або нагляд. Заборона діє протягом року після звільнення.

«Таким чином, призначення будь-якого з членів Кабінету міністрів України до «Нафтогазу» за вказаних обставин є незаконним», — пояснив голова НАЗК.

  • 2 листопада Олексій Чернишов подав у відставку з посади міністра розвитку громад. За даними «Бабеля», Чернишов очолить «Нафтогаз» — його чинний голова Юрій Вітренко вже подав у відставку. Міністерство, яке поки очолює Чернишов, планують обʼєднати з Мінінфраструктури, тож глава останнього Олександр Кубраков очолить нове велике міністерство. А сам Чернишов очолюватиме «Нафтогаз» до квітня 2023 року — саме до цієї дати діє мандат чинного керівника відомства. Куди піде Вітренко — поки невідомо.