Росія перекинула в білорусь носії ракет «Кинджал». У британській розвідці пояснили, навіщо

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Росія перекинула у білорусь два літаки-перехоплювачі МіГ-31К FOXHOUND. Їх зафіксували на білоруському аеродромі Мачулищі 17 жовтня.

Про це йдеться у щоденному звіті британської розвідки.

Також на білоруському аеродромі помітили велику каністру, яка зберігалася неподалік у захисному земляному валу. У британській розвідці вважають, що ця каністра повʼязана з балістичною ракетою повітряного запуску AS-24 KILLJOY ( «Кинджал» російською) — великогабаритним боєприпасом, який можуть нести літаки МіГ-31К.

Росія ніколи раніше не розгортала свої «Кинджали» у білорусі. Час від часу вона використовувала цю зброю у війні з Україною, але запаси таких ракет, імовірно, дуже обмежені.

«Маючи радіус дії понад 2000 км, базування KILLJOY у білорусі дає росії невелику додаткову перевагу з точки зору вражання додаткових цілей в Україні», — зазначили у британській розвідці.

Там вважають, що розгортання таких ракет є повідомленням рф для Заходу, а також покликане показати білорусь як дедалі більшого співучасника війни.

  • 14 вересня російські окупаційні війська вдарили ракетами «Іскандер» і «Кинджал» по Кривому Рогу. Цілили в гідротехнічні споруди.