Прикордонники щодня затримують 30—40 військовозобовʼязаних, які намагаються виїхати за кордон

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Військовозобовʼязані українці продовжують намагатися незаконно виїхати за кордон. Прикордонники щодня фіксують 30—40 таких випадків.

Про це на брифінгу сказав речник Держприкордонслужби Андрій Демченко.

За його словами, щодня українські прикордонники відмовляють у перетині кордону приблизно 150 людям. Здебільшого це військовозобовʼязані чоловіки.

«На жаль, продовжуються спроби перетнути кордон незаконним способом. Щодня затримуються десятки порушників. У середньому це 30—40 осіб на пунктах пропуску, коли вони намагаються використати підроблені документи, або поза пунктами пропуску — на так званій зеленій ділянці кордону, коли вони поодинці чи групами намагаються перетнути кордон», — сказав Демченко.

Загалом з 24 лютого поза пунктами пропуску затримали майже сім тисяч порушників, ще 3 300 — на пунктах пропуску.

Найчастіше порушники намагаються незаконно перетнути кордон через Румунію та Молдову, а через пункти пропуску військовозобовʼязані найчастіше намагаються виїхати до Угорщини та Польщі.

Правоохоронці також продовжують викривати схеми незаконного переправлення українців через кордон — наразі припинено діяльність понад 80 таких схем.

  • Від початку російського вторгнення в Україні встановлений воєнний стан, а також оголошена загальна мобілізація, яка забороняє військовозобовʼязаним виїжджати із країни. Наразі воєнний стан і загальну мобілізацію продовжили до 21 листопада 2022 року.
  • 20 вересня Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт про порядок бронювання військовозобовʼязаних під час мобілізації. Він передбачає перелік чоловіків, яких не можна призивати.