США вважають, що росія може консультувати Іран щодо придушення масових протестів

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Адміністрація Джо Байдена стурбована тим, що москва може консультувати Іран у питанні придушення протестів, які спалахнули у країні в середині вересня після загибелі 22-річної захисниці прав жінок Махси Аміні.

Як пише «Радіо Свобода», координатор зі стратегічних комунікацій в Раді національної безпеки Білого дому Джон Кірбі заявив, що російські «спеціалісти» можуть навчати іранських силовиків або консультувати їх.

Він також підтвердив інформацію про те, що іранський персонал перебуває на окупованих районах України, зокрема у Криму, і допомагає росіянам запускати дрони-камікадзе.

  • Протести в Ірані досі тривають. Люди вийшли на вулиці через смерть Махси Аміні, яка впала в кому і померла після її арешту «поліцією моралі» за неправильне носіння хіджаба. Смерть Аміні спричинила політичний тиск на уряд Ірану. До протестів приєдналися студенти, робітники та представники багатьох інших соціальних груп.
  • Масові демонстрації часто переростають у сутички із силовиками, які намагаються розігнати людей. За даними правозахисників, під час зіткнень загинули понад 230 людей.