Правозахисники: Росія вивозить з Херсону цивільних заручників і військовполонених, куди саме — невідомо

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

В окупованій Херсонській області російські військові переміщують українських цивільних заручників і військовполонених в невідомому напрямку.

Заяву про це 21 жовтня опублікувала голова правління Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик.

Окупаційна влада виправдовує такі переміщення необхідністю «евакуації», але не надає рідним полонених жодної інформації про нові місця увʼязнення.

Наразі ідеться про сотні людей, яких утримували в різних місцях Херсонської області. Станом на 20 жовтня відомо, що увʼязнених переміщують у невідомому напрямку з:

  • Херсонського слідчого ізолятора (вулиця Перекопська, 10);
  • «Північної виправної колонії (№ 90)» (Херсон, вулиця Некрасова, 234);
  • ІТТ № 1 у Херсонській області (Херсон, вулиця Теплоенергетиків, 3).

«Це, найімовірніше, призведе до втрати правозахисниками та родинами полонених і без того обмеженої інформації стосовно українців у російському полоні», — пояснила Тетяна Печончик.

Крім того, за її словами, більшість полонених мають серйозні ушкодження та проблеми зі здоровʼям після катувань і тривалого перебування в непристосованих приміщеннях та нелюдських умовах.

Правозахисники просять українські та міжнародні інституції взяти процеси транспортування українських військовополонених і цивільних заручників на особливий контроль, фіксувати їх переміщення та вимагати від росії надати інформацію про напрямок і мету таких переміщень, місця й умови подальшого утримання полонених.