На Херсонщині окупанти оголосили про «переміщення» цивільних на лівий берег Дніпра. Армія рф збирається будувати укріплення

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

В окупованій Херсонській області оголосили про «організоване переміщення цивільного населення на лівий берег Дніпра». Про це 18 жовтня повідомив «виконувач обовʼязків губернатора» володимир сальдо.

«Існує безпосередня небезпека затоплення територій у звʼязку із запланованим руйнуванням греблі Каховської ГЕС і скиданням води з каскаду електростанцій вище за Дніпром», — заявив колаборант сальдо.

Під «організоване переміщення» потрапляють окуповані населені пункти навколо Берислава, Білозірки, Олександрівки та Снігурівки. Це рішення, за словами колаборанта, «викликано створенням масштабних оборонних укріплень, щоб будь-який напад було відбито».

Крім цього, командувач російських військ у війні проти України генерал суровікін заявив, що подальші дії щодо Херсону будуть залежати від «непростої військово-тактичної ситуації, не виключається ухвалення непростих рішень».

Ситуація у Херсонській області

На початку жовтня в області значно активізувалися бої — на правобережній її частині, де російський гарнізон вже понад місяць обороняється від контрнаступу української армії. Увесь цей час Сили оборони України бʼють по переправах через Дніпро, і через це росіянам значно складніше підвозити підкріплення та боєприпаси.

З 29 серпня українські військові досягли певних успіхів та звільнили кілька сіл на півночі Херсонщини та на лівому березі річки Інгулець. 2 жовтня українська армія спромоглася на серйозний прорив, який обвалив частину фронту окупантів і змусив їх відійти на іншу лінію оборони. Сили оборони України прорвалися уздовж правого берега Дніпра із села Осокорівка. За один-два дні українська армія просунулася приблизно на 25 кілометрів, аж до села Дудчани. Це створило велику флангову загрозу для російських військ на півночі Херсонщини, і вони поспіхом полишили свої позиції. Загалом з початку жовтня Україна відвоювала на Херсонщині понад 1 100 квадратних кілометрів.

Активні бойові дії тривають і на захід від Херсону. Тут особливих успіхів українська армія не має, однак Сили оборони підійшли фактично до околиць міста Снігурівка Миколаївської області. Це найбільший населений пункт окупованої частини Миколаївщини і важливий логістичний вузол — через місто проходять залізнична колія та траса на Херсон.