Космічний телескоп «Джеймс Вебб» зробив новий знімок «Стовпів Творіння». У 1995 році їх уже фотографував «Хаббл»

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Космічний телескоп NASA «Джеймс Вебб» сфотографував «Стовпи Творіння» в туманності Орла. Раніше їх уже знімав «Хаббл» — це зображення стало однією із найвідоміших світлин телескопа.

ESA / NASA

«Стовпи Творіння» розташовані в сузірʼї Змії на відстані приблизно 7 000 світлових років від Землі. «Джеймс Вебб» зазирнув у туманність Орла глибше, ніж «Хаббл», і показав зірки, які народжуються всередині щільних хмар газу та пилу.

Назву «Стовпи Творіння» обʼєкти на фотографії отримали тому, що газ і пил у них залучені до процесу формування нових зірок. Водночас ці хмари руйнуються під світлом зірок, що вже утворилися.

  • 25 грудня 2021 року NASA запустило телескоп імені Джеймса Вебба вартістю $10 мільярдів, який замінить телескоп «Хаббл». Його відправили на відстань 1,5 мільйона кілометрів від Землі — до точки L2. Учені покладають на «Джеймс Вебб» великі надії — він допоможе значно глибше зазирнути у Всесвіт і докладніше вивчити галактики та планети.
  • 29 грудня 2021 року в NASA повідомили, що телескоп працюватиме довше, ніж очікувалося. Аналіз траєкторії показав, що його запасу палива вистачить на понад 10 років роботи.