Чорногорія та Північна Македонія відмовилися від участі в «Євробаченні» через брак грошей

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

У 2023 році Чорногорія та Північна Македонія не братимуть участь у пісенному конкурсі «Євробачення».

Про це пише BBC.

Причиною стала висока вартість участі в конкурсі. Ці гроші вносять суспільні мовники, але сума залежить від розміру країни. За даними BBC, після дискваліфікації росії деякі країни мають заплатити більше.

«Крім значних витрат на реєстраційні збори, а також на перебування у Великій Британії, ми також зіткнулися з відсутністю зацікавленості з боку спонсорів. Тому ми вирішили спрямувати наявні ресурси на фінансування поточних і планованих національних проектів», — заявив громадський мовник Чорногорії RTCG.

Мовник Північної Македонії MRT зазначив, що «збільшення реєстраційного внеску за участь», а також енергетична криза в країні змусили їх відмовитися від «Євробачення».

Загальна сума, яку заплатять усі учасники конкурсу, зазвичай становить приблизно £5 мільйонів, але точну вартість для кожної країни не розголошують.

Очікується, що ВВС заплатить від 8 до 17 мільйонів фунтів стерлінгів за організацію заходу від імені України в Ліверпулі.

  • На «Євробаченні-2022» перемогли представники України Kalush Orchestra, однак через війну конкурс наступного року проведуть у Британії, яка посіла друге місце. Це буде вдевʼяте, коли «Євробачення» відбудеться у Великій Британії — більше, ніж у будь-якій іншій країні. Конкурс прийматиме британське місто Ліверпуль.
  • Україна автоматично потрапить у гранд-фінал «Євробачення» разом із так званою великою пʼятіркою країн — Великою Британією, Францією, Німеччиною, Італією та Іспанією, які підтримують захід фінансово та автоматично проходять у фінал.