Каньє Вест купує соцмережу прихильників Трампа Parler, на тлі бану в Twitter та Instagram

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Американський репер Каньє Вест купує соцмережу Parler, створену як альтернативу Twitter для прихильників консервативних і правих поглядів у США.

Про це повідомляє Parlement Technologies, яка володіє платформою.

Сторони уклали угоду, згідно з якою купівля має бути завершена в четвертому кварталі цього року. Її подробиці не розкриваються.

«У світі, де консервативні погляди можуть викликати неоднозначну реакцію, ми повинні переконатися, що ми маємо право на вільне самовираження», — йдеться в заяві репера, яку наводить компанія.

Угода підписана на тлі блокування Веста у Twitter та Instagram через антисемітські висловлювання.

  • Застосунок Parler заснували у 2018 році випускники Денверського університету. Вони позиціонували його як простір свободи слова. Багато користувачів не задоволені політикою модерації у Facebook і Twitter, тому в Parler приходять заблоковані за висловлювання в інших соцмережах і праворадикали. Аналітики кажуть, що Parler — це рай для пропагандистів і політтехнологів. Джерела фінансування соцмережі достеменно невідомі. Один із засновників мережі, Джон Матце одружений із росіянкою та святкував весілля в Казані. Він запустив Parler одразу після повернення з росії.
  • Після поразки Дональда Трампа на президентських виборах у США в Parler почали реєструватися дедалі більше користувачів, переконаних, що демократи «вкрали» вибори. Багато прибічників Трампа, які прибули до Вашингтону 6 січня (напередодні нападу на Капітолій), охоче ділилися планами штурму в Parler. Деякі користувачі обговорювали можливість таємно провезти зброю до столиці та вбити віцепрезидента Майкла Пенса.
  • Згодом застосунок соцмережі видалили зі своїх платформ Google, Apple і Amazon, але в лютому 2021 року її перезапустили.