Німеччина уклала угоду про поставки Чехії сучасних танків та бронемашин. Натомість чеська військова техніка поїде до України

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Німецька компанія Rheinmetall уклала угода в рамках «кругового обміну» з Чехією на поставку танків Leopard та броньованих ремонтно-евакуаційних машин Buffel. Натомість чеська техніка поїде до України.

Про це пише пресслужба Rheinmetall.

«Збройні сили Чехії отримають основні бойові танки Leopard 2A4 і броньовані евакуаційні машини Buffel.Своєю чергою, чеські військові передадуть Україні військову техніку», — йдеться у повідомленні.

Угоду підписали у Празі 11 жовтня. На церемонії був присутній командувач Сухопутних військ Чехії, директор з озброєння Міноборони Німеччини та представник компанії Rheinmetall.

Угода передбачає не лише поставки техніки, а ще й боєприпасів, запасних частин та обладнання для ремонту. Перші одиниці техніки Чехія отримає вже у грудні 2022 року, а весь контракт планують закрити до кінця 2023 року. Яку саме техніку Чехія віддасть Україні — невідомо, однак, скоріше за все, йтиметься про радянські танки та бронемашини. На озброєнні у чеської армії є модернізації танків Т-72, а також БМП-1 та БМП-2.

  • Чеські активісти проєкту Dárek pro Putina («Подарунок для Путіна») зібрали за місяць €1,22 млн на модернізований танк Т-72 Avenger для потреб української армії. Активісти купили не тільки танк, а й боєприпаси для нього і домовились про доставку в Україну. У цьому питанні було задіяне Міністерство оборони Чехії, голова якого вже подякував активістам.