Дослідження: Росія знайшла новий спосіб непомітного поширення своєї дезінформації про війну. Для цього використовують Telegram

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Росія розробила ще один спосіб поширення своєї дезінформації про війну в Україні, використовуючи різні цифрові лазівки, які унеможливлюють відстеження джерела інформації. Для цього, зокрема, використовують Telegram.

Про це йдеться у дослідженні американської компанії Nisos, яка займається вивченням кіберзагроз, пише The Associated Press.

Акаунти, повʼязані з російськими державними ЗМІ, використали новий метод для поширення десятків відеороликів 18 різними мовами, не залишивши ознак, які б дозволили вирахувати джерело. Відео просувають кремлівські теорії змови, в яких Україна звинувачується в жертвах серед цивільного населення, а також твердження про те, що жителі територій, насильно анексованих росією, раді окупантам.

Англомовні версії російських пропагандистських відеороликів зараз поширюються в Twitter і на менш відомих платформах, популярних у американських консерваторів, у тому числі Gab і Truth Social, створених колишнім президентом Дональдом Трампом.

Росіяни винайшли спосіб поширювати відео, завантажуючи їх з Telegram. Цей месенджер стирає цифрові сліди, за якими можна визначити джерело поширення.

Потрапивши в Telegram, відео, яке було завантажено та розміщено на різних платформах, публікується без будь-яких ярликів або інших вказівок на те, що було зроблено російськими державними ЗМІ.

  • Соцмережа TikTok китайської компанії ByteDance займається тіньовим просування контенту російських пропагандистів попри його заборону, про яку сама ж компанія повідомляла 6 травня. Соцмережа призупинила публікацію нового контенту для користувачів із росії після того, як в рф ухвалили «закон про фейки», щоб приховати правдиву інформацію про війну проти України. Попри це платформа і після травня дозволяє пропагандистам завантажувати нові відео.
  • Нью-йоркська компанія NewsGuard, що вивчає та відстежує дезінформацію в інтернеті, виявила 250 сайтів, які активно поширюють російську пропаганду про війну в Україні. За даними дослідників, за останні місяці додалися десятки нових.