Голова Верховного суду виключив суддю Богдана Львова зі штату

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Голова Верховного суду Всеволод Князєв відрахував суддю Богдана Львова зі штату.

Про це повідомляє пресслужба Верховного суду.

Там зазначили, що за Конституцією повноваження судді припиняються в разі втрати громадянства України або набуття суддею громадянства іншої держави.

«Це безпрецедентне рішення для судової системи, адже зазначені положення Конституції та закону застосовуються вперше», — зазначив голова Верховного суду Всеволод Князєв.

Сам Богдан Львов заперечує наявність у нього російського паспорта. Він заявив, що візьме відпустку і сподівається на те, що протягом цього часу будуть розставлені всі крапки над і.

Однак у Верховному суді зазначили, що у своїх діях покладаються на відомості Служби безпеки України до того моменту, поки їх не спростують у передбаченому законом порядку. Тож Богдан Львов все ще може доказувати, що у нього немає громадянства рф.

  • 15 вересня проєкт «Схеми» оприлюднив матеріал про російський паспорт Богдана Львова — журналісти знайшли нібито його заяву на отримання російського паспорта в 1999 році. Також «Схеми» зʼясували, що в жовтні 2012 року на імʼя Богдана Львова був оформлений новий паспорт громадянина росії. Підстава заміни документа — досягнення 45-річного віку. 16 вересня сам Львов заперечив наявність російського паспорта, однак на період слідства його позбавили доступу до держтаємниці.
  • 21 вересня НАБУ почало розслідування проти Львова, який не задекларував московську нерухомість його родини. Як встановили журналісти, у власності родини судді є квартира в російській столиці на Ленінградському шосе, приблизна ринкова вартість якої становить 11 мільйонів гривень. Із 2012 року квартира оформлена навпіл — на тещу і на дружину Львова. Але в жодній зі своїх майнових декларацій він не зазначав, що на його дружину зареєстрована нерухомість у Москві.
  • 3 жовтня судді Касаційного господарського суду у складі Верховного суду не змогли зібрати достатню кількість голосів, щоб усунути з посади Богдана Львова.