«Єдина умова — неповернення в Україну». Омбудсман Лубінець розповів про перебування командирів захисників Маріуполя в Туреччині

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець розповів про умови перебування в Туреччині звільнених пʼятьох командирів захисників Маріуполя. За його словами, вони мають лише одне обмеження — не повертатися до України до кінця війни.

Про це він розповів в ефірі телемарафону.

«Вони перебувають там у гарних умовах, під особистою, скажімо так, гарантією президента Туреччини. Для них були створені всі умови щодо безпечного нормального життя, наскільки це можливо. І єдина умова, яка була застосована до них у межах обміну військовополоненими, — це обмеження та заборона на повернення до України, поки триває війна у нашій державі з рф», — сказав Лубінець.

Він зазначив, що саме ця умова дозволила домовитися про їх обмін та видачу в Туреччину. Про якісь інші обмеження щодо командирів йому невідомо.

Також Лубінець висловив сподівання, що невдовзі вони поспілкуються з журналістами. Він додав, що наразі перед владою стоїть завдання визволити всіх полонених.

«Ми постійно займаємося питанням звільнення як військовополонених, так і цивільних полонених. Перед нами стоїть завдання звільнити абсолютно всіх. Цей процес не переривається, він постійний», — підкреслив омбудсман.

  • У ніч на 22 вересня Україна провела обмін полоненими з росією. Україна повернула 215 захисників Маріуполя, серед яких командири полку «Азов», а росії віддала кума путіна віктора медведчука та 55 російських військових.
  • Вдень 21 вересня стало відомо, що російська влада передала Саудівській Аравії 10 полонених іноземців, які воювали за Україну і були засуджені окупантами до страти.
  • Керівники українських спецслужб пізніше розповіли, що з обміном була затримка на майже 8 годин, але зрештою він відбувався одночасно в чотирьох країнах — Україні (на кордоні з рф у Чернігівській області), у Польщі (один із етапів), Туреччині та Саудівській Аравії. Пʼятеро командирів захисників Маріуполя — Денис «Редіс» Прокопенко, Святослав «Калина» Паламар, Сергій «Волина» Волинський, Олег Хоменко та Денис Шлега — залишатимуться в Туреччині.