Король Великої Британії Чарльз ІІІ виступив в Уельсі валлійською мовою — першим із британських монархів

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Король Чарльз III виголосив промову валлійською під час свого першого візиту до Уельсу в статусі нового монарха.

Про це пише BBC.

У своїй промові король подякував уельському парламенту за добрі слова і додав, що для нього було «привілеєм бути принцом Уельським так довго».

Чарльз ІІІ подякував депутатам за співчуття щодо смерті королеви Єлизавети ІІ та сказав, що Уельс займав особливе місце в серці його матері, і він поділяє цю любов.

Коли Чарльз був принцом Уельським, він часто виголошував частину своїх промов валлійською мовою. Він вивчав її в Університеті Аберіствіт у 1969 році. Його репетитором був активіст валлійських націоналістів, академік Теді Мілворд.

Після смерті доктора Мілворда у 2020 році тодішній принц Чарльз віддав належне учителю, але визнав, що, ймовірно, не був його найкращим учнем.

Єлизавета ІІ промовляла лише недовгі фрази валлійською. А от промова Чарльза ІІІ в парламенті була двомовною. Голова парламенту Уельсу Елін Джонс зазначила, що присутність валлійської мови в промові короля була «надзвичайно важливою».

  • 8 вересня у Великій Британії на 96-му році життя померла королева Єлизавета II. Раніше того ж дня Букінгемський палац повідомив про погіршення стану королеви та порекомендував їй залишитися під наглядом медиків у Балморалі. Новим королем став старший син Єлизавети ІІ, 73-річний принц Чарльз.
  • 9 вересня Чарльз ІІІ вперше після смерті його матері королеви Єлизавети ІІ звернувся до народу з промовою.