Міністр розвитку громад: Україні потрібно $349 мільярдів для відновлення після війни

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Україні необхідно $349 мільярдів для відновлення та відбудови. Світовий банк, Європейська комісія та уряд у співпраці з партнерами презентували спільний звіт з оцінкою нинішніх потреб на відбудову та відновлення України.

Про це 9 вересня повідомив міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов.

Критичні потреби на короткостроковий період (до 36 місяців) — $104,5 мільярда. Уряд України вже підготував програму невідкладного відновлення. Для цих потреб необхідно $3,4 мільярда.

Чернишов наголосив, що саме ця незалежна оцінка є валідною для всіх міжнародних партнерів у плануванні відбудови, а цей звіт — перший підтверджений незалежний звіт про втрати України від війни та потреби у відновленні станом на 1 червня.

  • У вересні архітектори та дизайнери підготували довідник з відбудови українських міст. У довіднику представлені ідеї від використання матеріалів до планування кварталів із парками та скверами. Також наведені деталізовані моделі вулиць, з елементами їхнього наповнення, правила опорядження фасадів та основних елементів міста — від тротуарів до окремих обʼєктів благоустрою.
  • 23 серпня 2022 року Міністерство інфраструктури представило план з відбудови Криму після його деокупації. Ідеться про оновлення доріг, електрифікацію та модернізацію залізничної системи, а також про повернення у Крим міжнародних авіаліній. Усі процеси відбудови та розвитку орієнтуватимуться насамперед на туристичну сферу. При цьому замість просування суто пляжного відпочинку передбачається відродити культові фестивали та події, зокрема й корінних народів Криму, сформувати простір для проведення бізнес-форумів, конференцій, масштабних концертів.