Взяття жінок на військовий облік перенесли на рік. Міністр оборони Олексій Резніков підписав указ

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Міністр оборони Олексій Резніков підписав указ про відтермінування на рік (до 1 жовтня 2023 року) взяття жінок окремих професій на військовий облік, жодних обмежень для них щодо виїзду за кордон зараз не існує.

Про це 7 вересня повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

Міністерство оборони підписало цей указ через те, що законотворчий процес є тривалим. Щойно Верховна Рада ухвалить відповідні зміни до законів (зазначить, що взяття на військовий облік жінок носить виключно добровільний характер), необхідності постійно відтерміновувати строки наказами Міноборони більше не буде.

Цей наказ не змінює норм чинного законодавства, але він дозволить комітету Ради, а потім і парламенту доопрацювати та внести зміни до законодавства, щоб врегулювати це питання. Наразі в Україні немає гострої потреби збільшувати кількість жінок на військовому обліку.

  • 21 січня 2022 року Міністерство оборони підготувало новий наказ про військовий облік для жінок. Список професій, представниці яких мають стати на облік, суттєво скоротять. У новому наказі визначено лише 14 спеціальностей та 6 професій, отримання яких передбачатиме постановку на військовий облік. Вони будуть споріднені зі 100 військово-обліковими спеціальностями. Попередній перелік передбачав 35 професій та понад 200 військово-облікових спеціальностей.