ЗМІ: Німеччина може націоналізувати філію російського «Газпрому»

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Федеральний уряд Німеччини створив холдингову компанію, щоб мати можливість націоналізувати німецьку філію російської державної компанії «Газпром» — Gazprom Germania в найкоротші терміни.

Про це повідомляє німецьке видання Welt.

Федеральне міністерство економіки Німеччини підтвердило, що їм відомо про заснування такої компанії.

«Це було підготовлено в травні 2022 року винятково як запобіжний захід для будь-яких заходів з реструктуризації», — сказала журналістам речниця міністерства.

Згідно з партнерською угодою, що є в розпорядженні журналістів, керуючими директорами компанії стали два юристи німецького підрозділу міжнародної юридичної фірми компанії CMS Hasche Sigle.

Німецький уряд взяв Gazprom Germania під контроль у квітні 2022 року. Згодом компанію перейменували на Securing Energy for Europe (SEFE). Вона досі перебуває під наглядом Федерального мережевого агентства Німеччини.

  • З 16 червня «Газпром» скоротив поставки газопроводом «Північний потік» до 40% від номінальної потужності, пояснивши це тим, що Канада через санкції не повернула турбіну, необхідну для газопроводу. Канада зробила виняток із санкцій проти росії, відремонтувала турбіну і відправила її до Німеччини, проте росія її досі не забрала. На тлі цього російський «Газпром» скоротив поставки газу «Північним потоком» до 20% потужності труби.
  • Дослідження показало, що росія відправляє великі обсяги природного газу просто в повітря. Станція, розташована поблизу кордону з Фінляндією, щодня спалює газу приблизно на $10 мільйонів.