Російський «Газпром» заявив про зупинку прокачки газу до ЄС «Північним потоком»

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Російський «Газпром» заявив про зупинку прокачки газу до Європи «Північним потоком» нібито через ремонт єдиної робочої турбіни.

Про це повідомляє «РБК».

У «Газпромі» кажуть, що ремонт триватиме три доби — до 31 серпня. Постачання газу трубопроводом на цей час буде зупинене.

«Комплекс регламентних робіт згідно з чинним контрактом на технічне обслуговування буде виконано спільно з фахівцями [німецької] компанії Siemens», — заявили в «Газпромі».

На тлі цього оголошення ціна на газ у Європі підскочила на 7% — до рівня понад $2 600 за тисячу кубометрів.

  • З 16 червня «Газпром» скоротив поставки газопроводом «Північний потік» до 40% від номінальної потужності, пояснивши це тим, що Канада через санкції не повернула турбіну, необхідну для газопроводу. Канада зробила виняток із санкцій проти росії, відремонтувала турбіну і відправила її до Німеччини, проте росія її досі не забрала.
  • На тлі цього російський «Газпром» скоротив постачання газу «Північним потоком» до 20% потужності труби, зупинивши роботу ще однієї турбіни. Тепер подача газу зовсім зупинена.
  • «Північний потік» — це основний маршрут постачання російського газу до Європи, який залишився після початку війни рф проти України.