Естонія відбила наймасштабнішу кібератаку з 2007 року. Це сталося після демонтажу радянських памʼятників

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Державні установи та інформресурси Естонії 17 серпня зазнали наймасштабнішої з 2007 року кібератаки. Це сталося після демонтажу радянських памʼятників.

Про це у Twitter написав заступник міністра цифрової трансформації Луукас Ільвес.

За його словами, кіберфахівці зіткнулися з навалою DDoS-атак. Установи та громадяни майже не помітили напад, за деякими винятками.

Видання ERR повʼязує нові атаки з рішенням влади 16 серпня демонтувати радянські памʼятники вздовж річки Нарва, зокрема танк Т-34 із самої Нарви. Тоді демонтували шість монументів, а танк відвезли в музей неподалік від столиці. Правоохоронці затримали девʼятьох людей, які закликали до насильницького спротиву демонтажу.

Окрім цього, Естонія з 18 серпня перестала пускати громадян росії, яким раніше видала шенгенські туристичні візи. Також влада країни активно виступає за загальноєвропейську заборону видачі шенгенських віз росіянам.

  • У 2007 році хакери 22 дні атакували державні сайти, банки, пресу та політичні партії. Цьому передувало перенесення радянського памʼятника з центру Таллінна на військовий цвинтар. Фахівці вважають, що за атакою стояла росія.