Велика Британія подала заяву на участь у справі України проти росії про геноцид

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Велика Британія подала заяву на участь у справі України проти росії про геноцид, яку розглядає Міжнародний суд ООН.

Про це йдеться на сайті суду.

У заяві вказано, що згідно зі статтею 63 Статуту суду, коли йдеться про тлумачення конвенції, учасниками якої є інші держави, ніж ті, що беруть участь у справі, кожна з цих держав має право втрутитися в судовий процес. У цьому випадку пояснення, надане судом, буде однаково обовʼязковим для них.

«На думку Великої Британії, яка є стороною-учасницею Конвенції про запобігання геноциду, вона має прямий інтерес у тлумаченні, яке суд може застосувати до положень Конвенції під час цього провадження», — йдеться в заяві.

  • 26 лютого 2022 року Україна подала позов до Міжнародного суду ООН про порушення росією Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього. Також Україна відразу подала клопотання про запобіжні заходи, в яких просила суд ООН наказати росії зупинити війну в Україні. Саме «геноцидом» населення окупованого Донбасу путін обґрунтовує російське вторгнення в Україну.
  • 16 березня Міжнародний суд ООН зобовʼязав росію припинити бойові дії на території України до ухвалення рішення у справі про геноцид.
  • Після цього заяви на участь у справі подали Литва, Латвія та Нова Зеландія.
  • Представник України в Міжнародному суді ООН Антон Кориневич в інтервʼю «Бабелю» розповів, що участь третіх країн у справі України проти росії про геноцид дозволить виступити одним фронтом проти російської федерації в суді.