Міжнародний суд ООН наказав росії зупинити війну з Україною

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Міжнародний суд ООН зобовʼязав росію припинити бойові дії на території України до ухвалення рішення у справі про «геноцид».

Відповідне рішення суд ухвалив у середу.

«Наказ є обовʼязковим до виконання Росією згідно з міжнародним правом. Ігнорування рішення зажене РФ у ще більшу ізоляцію», — прокоментував це рішення президент Володимир Зеленський.

Також суд зобовʼязав російську федерацію гарантувати, що будь-які військові чи регулярні з’єднання, які можуть управлятися нею чи підтримуватися, а також будь-які організації чи особи, які можуть непрямо нею контролюватися, не вживатимуть подальших заходів у військовій операції. Обом сторонам наказано утриматися від дій, які погіршують ситуацію.

Як пише «Європейська правда», оголошуючи рішення, суддя зазначила, що суд має юрисдикцію для розслідування того, чи відбувається геноцид в Україні — після позову, порушеного Україною проти Росії. Суддя пояснила, що у суду немає доказів того, що Україна вчиняє геноцид на своїй території, як стверджувала росія.

Також суддя зазначила, що має сумніви, чи дозволяє Конвенція про запобігання геноциду односторонні військові дії в іншій державі для запобігання геноциду.

26 лютого 2022 року Україна подала позов до Міжнародного суду ООН про порушення Росією Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього. Також Україна відразу подала клопотання про запобіжні заходи, в яких просила суд ООН наказати Росії зупинити війну в Україні. Саме «геноцидом» населення окупованого Донбасу володимир путін обґрунтовує російське вторгнення в Україну.