Опитування: Майже три чверті українців вважають себе православними, з УПЦ МП себе повʼязують лише 4%

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Майже три чверті українців вважають себе православними.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології.

Православними себе вважають 72% опитаних. З них при цьому 54% назвали себе вірянами Православної церкви України, 14% — не віднесли себе до конкретного патріархату, а 4% респондентів заявили про звʼязок з УПЦ московського патріархату.

Окрім православних, 10% опитаних назвали себе атеїстами, 8% — греко-католиками. Інші релігії та конфесії називалися рідше.

Опитування проводили 6—20 липня методом телефонних інтервʼю на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Загалом опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України (крім окупованих територій).

В інституті підкреслили, що формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки не перевищувала 2,4% для показників, близьких до 50%, 2,1% для показників, близьких до 25%, 1,5% — для показників, близьких до 10%, 1,1% — для показників, близьких до 5%. За умов війни, крім зазначеної формальної похибки, додається певне систематичне відхилення.

  • На початку липня представники духовенства Православної церкви України та Української православної церкви (московського патріархату) на зустрічі, яка відбулася 5 липня, узгодили «декларацію порозуміння».
  • 12 травня Синод Української православної церкви (московського патріархату) оприлюднив заяву, в якій зазначив, що «діяльність попередньої влади та ПЦУ стала одним із приводів військового вторгнення в Україну».
  • 13 травня у Держетнополітики назвали це розпалюванням ворожнечі та виправданням війни. Пізніше у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про заборону московського патріархату на території України.
  • Предстоятель ПЦУ митрополит Київський Епіфаній звернувся до премʼєр-міністра Дениса Шмигаля із проханням невідкладно надати один із храмів на території Києво-Печерської лаври для богослужінь ПЦУ.