Духовенство Православної церкви України та УПЦ МП погодили «декларацію порозуміння»

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Представники духовенства Православної церкви України та Української православної церкви (Московського патріархату) на зустрічі, яка відбулася 5 липня, узгодили «декларацію порозуміння».

Про це повідомив ректор відкритого Православного Університету Святої Софії-Премудрості Георгій Коваленко.

«Ми, представники духовенства Української Православної Церкви та Православної Церкви України, що зібралися в стінах Святої Софії для діалогу щодо перспектив єдності українського Православ’я, прагнучи до єдності у Христі, яку Він Сам хотів бачити у своїх учнях і про яку молився Отцю: «щоб єдине були, як єдине і Ми» (Ів. 17:22)», — йдеться у декларації.

Так, представники духовенства визнали доцільність та необхідність конструктивного діалогу між двома гілками українського православ’я, а також закликали своїх ієрархів розпочати офіційний діалог.

«Закликаємо наших ієрархів розпочати офіційний діалог між Українською Православною Церквою і Православною Церквою України вже до Дня Хрещення Київської Русі-України, який минулоріч був визначений як День Української Державності. Це стане найкращим подарунком до цього свята як вірним наших церков, так і всьому українському суспільству», — зазначено у документі.

За словами Георгія Коваленка, декларація відкрита до підписання і обговорення духовенством і вірянами ПЦУ та УПЦ (МП).

  • 12 травня Синод Української православної церкви (Московського патріархату) оприлюднив заяву, в якій зазначив, що «діяльність попередньої влади та ПЦУ стала одним із приводів військового вторгнення в Україну».
  • 13 травня у Держетнополітики назвали це розпалюванням ворожнечі і виправданням війни. Пізніше у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про заборону Московського патріархату на території України.
  • Предстоятель ПЦУ митрополит Київський Епіфаній звернувся до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля з проханням невідкладно надати один із храмів на території Києво-Печерської лаври для богослужінь ПЦУ.