Bloomberg: Росія знайшла новий спосіб транспортувати свою нафту — для цього їй знадобився Єгипет

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Росія, схоже, знайшла новий спосіб доставити свою нафту на ринок в обхід санкцій — вона змішує її з єгипетською, через що важче встановити походження сировини.

Про це повідомляє Bloomberg.

Так, 24 липня на єгипетський нафтовий термінал «Ель-Хамра» доставили вантаж обсягом близько 700 тисяч барелів російської нафти. За кілька годин судно Chris забрало партію з порту. Партія могла містити частину або весь вантаж російської нафти. Коли судно Chris залишило «Ель-Хамру» 28 липня, його вантажні резервуари були майже повними. Наразі воно пришвартоване до нафтового терміналу «Рас-Шухейр» на узбережжі Червоного моря в Єгипті. Через можливе змішування важко відстежити кінцевий пункт призначення вантажу. Тенденція приховувати поставки російської нафти посилюється, оскільки європейські покупці почали уникати її після вторгнення в Україну.

Нафтовий термінал «Ель-Хамра» має шість резервуарів для зберігання, здатних вмістити 1,5 мільйона барелів сирої нафти, і один буй-швартувальник для навантаження та розвантаження. Термінал збудували для перевалки сирої нафти, що видобувають в західній пустелі Єгипту.

Росія вже використовує Єгипет як транзитний маршрут для мазуту. Раніше танкери, які перевозили російську нафту, здійснювали перевалку вантажів із судна на судно біля іспанського міста Сеута в Північній Африці, а останнім часом — у центральній частині Атлантичного океану. Це незвичайне місце для такої складної операції, яка зазвичай проводиться в захищених прибережних місцях.

  • Під час саміту «Великої сімки» США разом із союзниками обговорювали способи знизити ціну на російську нафту на світовому ринку. Вони хочуть бачити її на рівні $40—60 за барель, що серйозно вдарить по російських доходах.
  • Через війну від російського палива відмовилися США та ЄС, але поетапно. У ЄС виділили пів року, щоб відмовитися від нафти, і до восьми місяців на відмову від нафтопродуктів. Поставки нафти трубопроводами під санкції не потрапили.