Китай ввів санкції проти Тайваню на тлі візиту Ненсі Пелосі

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Китай почав вводити торгові обмеження та санкції проти Тайваню після візиту спікерки Палати представників США Ненсі Пелосі.

Міністерство комерції КНР повідомило про припинення поставок природного піску на Тайвань із 3 серпня. Також припинено імпорт цитрусових двох видів та рибної продукції з Тайваню. Крім того, під санкції потрапили два тайванські фонди «за очорнення КНР і підтримку сепаратизму», виробники чаю, сухофруктів, меду, какао-бобів та овочів.

Тим часом Пелосі вже встигла зустрітися з віцеспікером парламенту Тайваню Цай Цічаном і лідером країни Цай Інвень.

Китай засуджує візит Пелосі. Міністерство закордонних справ КНР заявило, що він порушує принцип «єдиного Китаю» та положення китайсько-американських комюніке. Відомство закликає США «не розігрувати тайванську картку контролю над Китаєм», а керівництву Тайваню пообіцяло «велику катастрофу».

Наразі навколо Тайваню тривають військові навчання армії Китаю, у яких задіяні кораблі, авіація та ракетні комплекси.

  • Спікерка Палати представників США Ненсі Пелосі офіційно прибула на Тайвань 3 серпня. Пелосі є третім за рангом посадовцем у США і стала найвищим політиком Штатів, який відвідав Тайвань від 1997 року. У Китаї її візит вже назвали «серйозним порушенням суверенітету та територіальної цілісності».
  • Візит Пелосі супроводжувався напругою у регіоні. Війська Китаю розгорнули навчання і стягнули сили навколо Тайваню. Війська останнього приведені в посилену бойову готовність до 4 серпня.