Телескоп «Джеймс Вебб» зняв сяюче Колесо Воза. Hubble не зміг цього зробити

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Космічний телескоп «Джеймс Вебб» сфотографував галактику Колесо Воза та дві менші галактики-компаньйонки на тлі багатьох інших.

Про це повідомляє NASA.

Галактика Колесо Воза розташована приблизно за 500 мільйонів світлових років від Землі в сузірʼї Скульптора і є вкрай рідкісним видовищем.

Її зовнішній вигляд, що нагадує колесо, сформувався внаслідок високошвидкісного зіткнення між великою спіральною галактикою і меншою галактикою, що не видно на цьому зображенні.

Зіткнення галактичних масштабів викликають каскад різних дрібніших подій між залученими галактиками.

У NASA зазначили, що інші телескопи, зокрема Hubble, намагалися дослідити Колесо Воза, але безуспішно, оскільки галактика прихована практично непроникним шаром пилу.

Телескоп «Джеймс Вебб» завдяки здатності виявляти інфрачервоне світло відкрив дослідникам нове розуміння природи Колеса Воза.

Останні знімки дозволяють припустити, що галактика Колесо Воза до зіткнення, можливо, була спіральною, а надалі продовжить трансформуватися.

  • 25 грудня 2021 року NASA запустило в космос найдорожчий за всю історію телескоп — апарат імені Джеймса Вебба вартістю $10 мільярдів. Його відправили на відстань 1,5 мільйона кілометрів від Землі — до точки L2. Там він дозволить людству набагато глибше зазирнути у Всесвіт і докладніше вивчити галактики та планети.
  • Пізніше в NASA повідомили, що телескоп працюватиме довше, ніж очікувалося. Аналіз траєкторії показав, що його запасу палива вистачить на понад 10 років роботи.
  • 12 липня 2022 року у США показали перше інфрачервоне зображення з телескопа «Джеймс Вебб». У презентації брав участь президент США Джо Байден.