В ООН «шоковані» відео з катуванням українського полоненого військового

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Моніторингова місія ООН з прав людини заявила, що «шокована» останніми відео, на яких показано побиття, кастрацію та вбивство українського полоненого військового російським.

Свою заяву місія оприлюднила 29 липня.

На одному з відео видно, як закатованому військовослужбовцю стріляють ц голову, а його тіло тягнуть у рів. У разі підтвердження ці дії кваліфікують як воєнні злочини.

«На жаль, це лише останнє із серії відео, на яких задокументовані катування та позасудові страти військовополонених і осіб, які не беруть участь у бойових діях (hors de combat), вчинені воюючими сторонами. [...] Усі сторони повинні утримуватися від катувань, убивств і погроз», — наголосили в ООН.

Водночас організація стверджує, що це лише останній із низки випадків позасудових страт полонених. Вона вказує на відео, на якому нібито українські солдати стріляють в носи російським полоненим, а також на ще одне відео, яке, імовірно, показує вбивство пораненого російського військового.

  • 28 липня в одному з російських Telegram-каналів зʼявилося відео знущань над військовополоненим в українському камуфляжі. Двоє інших військових, які розмовляли російською, провели полоненому кастрацію канцелярським ножем. Правозахисники наголошують, що відрізання органів є найбільш очевидним прикладом катувань, які завжди засуджуються світовою спільнотою і заборонені Женевською конвенцією.