«Наші танки — найгірші в Європі». Глава МЗС Німеччини каже, що країна не готувалася до війни

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок в інтервʼю «Радіо Свобода» заявила, що її країна жила «без очікувань війни у Європі», через що запаси німецької армії є застарілими.

«Ми думали та вірили, що Європа житиме в мирі, а тому менше коштів витрачали на власну військову оборону. [...] Ми думали, що більше ніколи не будемо використовувати танки. Я маю на увазі наші військові танки — найгірші в Європі, які ви можете собі уявити. Так було протягом останніх десятиліть, тому що Європа була побудована для життя в мирі. Це старомодно, і наші запаси зброї зараз не такі, які б мали бути, за винятком деяких частин протиповітряної оборони», — сказала Бербок.

Вона також нагадала, що Німеччина постачає Україні сучасну зброю, зокрема артилерію.

Німеччина має на озброєнні танки Leopard 1 (з 1965 року) та їхню оновлену версію Leopard 2 (з 1979-го). Україні ж можуть поставити Leopard 1A5 — це пʼята модернізація «Леопардів» першої серії, що була зроблена у 1987 році.

  • Уряд Німеччини дав дозвіл на продаж Україні 100 самохідних артилерійських установок Panzerhaubitze 2000. Угоду оцінюють в €1,7 мільярда. Виробництво всіх 100 гаубиць розраховане на кілька років, тож коли ЗСУ отримають першу партію техніки — достеменно невідомо.
  • До цього Німеччина передала Україні три системи залпового вогню MARS. Загалом ЗСУ отримають від Берліну 30 установок Gepard із 60 тисячами снарядів і десять САУ.