«Зернова угода» діятиме 120 днів без необхідності розмінування портів

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Угода про експорт українського зерна, яка сьогодні була підписана в Стамбулі, діятиме 120 днів з можливістю її продовження. Україні за домовленостями не потрібно розміновувати порти — кораблі проходитимуть безпечними маршрутами в межах територіальних вод України.

Про це пише Reuters з посиланням на заяву високопосадовця ООН.

Угода вступить в силу у найближчі 10 днів — це необхідний час для трьох українських портів («Одеса», «Чорноморськ» та «Південний»), щоб підготуватися до експорту. Після 120 днів термін дії угоди буде продовжено, якщо до того часу не завершаться бойові дії.

Наразі формуються інспекційні групи та спільний координаційний центр, до якого входитимуть представники ООН, а також, ймовірно, військові з України, Туреччини та росії. При цьому погоджено, що кораблі будуть рухатись до турецької протоки Босфор без супроводу військових. СКЦ лише слідкуватиме, щоб судна не займалися забороненою діяльністю.

У Мінінфраструктури України вже заявили, що ця угода врятує 20 млн тонн зерна і 400 млн людей.

  • 22 липня Україна і росія підписала з Туреччиною та ООН угоду про експорт зерна.
  • Заступник міністра інфраструктури України Мустафа Найєм розповів, що ця угода — це можливість для аграріїв вивезти цьогорічний врожай і мати кошти для підготовки до наступної посівної. Окрім цього, це майже мільярд доларів валютної виручки щомісяця, які підуть на підтримку економіки та Збройних сил України. Контроль за портами «Одеса», «Чорноморськ» і «Південний» повністю був і залишається за українською стороною.
  • Російські кораблі не зможуть супроводжувати українські судна. Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк уточняв, що в разі провокацій — негайна військова відповідь.