Росія відновила поставки газу до Німеччини трубопроводом «Північний потік»

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Речник дочірнього підприємства російського «Газпрому» Nord Stream AG повідомив про перші надходження російського газу до Німеччини газопроводом «Північний потік» після його ремонту.

Про це пише Spiegel.

У компанії-операторі також повідомили, що обсяги поставок були заявлені приблизно на тому ж рівні, що й до ремонту — 67 мільйонів кубометрів на добу, або 40% від максимальної потужності.

Однак заявлені обсяги можуть змінювати протягом дня — після відповідного попереднього повідомлення.

  • 10 липня міністр природних ресурсів Канади Джонатан Вілкінсон повідомив, що його країна зробить виняток із запроваджених проти росії санкцій та поверне Німеччині турбіну, яка необхідна для обслуговування газопроводу «Північний потік».
  • Генеральний директор ТОВ «Оператор ГТС України» Сергій Макогон заявив, що Канада скорилася тиску, а росія продовжить шантажувати ЄС. Українська сторона акцентує на тому, що рф може продовжити безперервне постачання газу до ЄС, навіть якщо з якоїсь причини транспортування «Північним потоком» є неможливим. Зокрема, росія може використати вже оплачені нею транзитні потужності через Україну. Однак росіяни навмисно скорочують поставки, щоб шантажувати ЄС та змусити створити певні винятки із санкцій.
  • Із 16 червня «Газпром» зменшив поставки газопроводом «Північний потік» до 40% від номінальної потужності, пояснивши це тим, що Канада через санкції не повернула турбіну, необхідну для газопроводу. 17 липня її передали Німеччині для повернення до росії. З 11 по 21 липня поставки газу цим трубопроводом повністю зупиняли.