У ЄС вважають, що росія не відновить поставки газу через «Північний потік» після планового «ремонту»

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

У Європейському Союзі очікують, що росія не відновить поставки газу через трубопровід «Північний потік» після того, як нібито «плановий ремонт» має завершитися. Попередньо, його мають закінчити 21 липня.

Про це заявив єврокомісар з питань бюджету Йоганнес Ган, пише Bloomberg.

«Ми не очікуємо, що він повернеться. Ми працюємо, виходячи з того, що він не повернеться до роботи. І в цьому випадку необхідно вжити певних додаткових заходів», — сказав він.

Газопровід «Північний потік» має запрацювати 21 липня, але по всій Європі зростає впевненість, що росія не відновить поставки газу. Через це у ЄС вже готують план заходів щодо можливої газової кризи. Його планують представити у середу, і він міститиме рекомендації для країн — членів Євросоюзу з приводу зменшення використання газу.

  • З 16 червня «Газпром» знизив поставки газопроводом «Північний потік» до 40% від номінальної потужності, пояснивши це тим, що Канада через санкції не повернула турбіну, необхідну для газопроводу. 17 липня її передали Німеччині для повернення до росії. З 11 по 21 липня постачання газу цим трубопроводом повністю зупинено.
  • Російський «Газпром» 14 липня повідомив принаймні трьом покупцям у Європі про «форс-мажор» щодо постачання газу. Компанія надіслала листи покупцям, у яких сказано, що «Газпром» не може виконувати довгострокові контракти щодо постачання газу через «непередбачені обставини».