У російському полоні помер британський волонтер Пол Юрі

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

У російському полоні помер громадянин Великої Британії Пол Юрі.

Про це пише BBC.

Міністерство закордонних справ Великої Британії звʼязалося з родиною 45-річного чоловіка, повідомляє Presidium Network, група активістів, яка допомагає його родичам.

Велика Британія намагається отримати від України та російського уряду термінові розʼяснення щодо повідомлень про смерть британського волонтера. «Ми терміново обговорюємо це питання з нашими українськими союзниками та міністерством закордонних справ росії», — заявили в Управлінні закордонних справ, Співдружності та розвитку Великої Британії.

Пізніше, через смерть Юрі, до британського МЗС викликали посла росії Андрія Келіна. «Я вражена повідомленнями про смерть британського гуманітарного працівника Пола Юрі під час утримання під вартою. Росія має нести повну відповідальність за це", — сказала міністерка закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс.

Юрі потрапив у полон наприкінці квітня разом з іншим британцем — Діланом Хілі. Їх затримали бойовики «днр» на південь від Запоріжжя. Чоловіки намагалися потрапити на контрольовану росією територію через блокпост, щоб вивезти жінку та її сімʼю. Мати Юрі сказала, що він хворів на діабет першого типу і потребував інсуліну.

Представники бойовиків «днр» повідомили, що Юрі помер ще 10 липня «від хвороб і сильного стресу».

  • У Волновасі 12 березня росіяни захопили в полон 28-річного Ейдена Асліна, 48-річного колишнього військового Королівського англійського полку Шона Піннера і 21-річного підданого Марокко Брагіма Саадуна, які офіційно служили в ЗСУ. 9 червня так званий верховний суд «днр» виніс їм вирок — розстріл.
  • Генеральний штаб України заявляв, що на іноземних громадян, які служать у лавах Збройних сил України, поширюється правовий статус комбатантів. Цей статус, зокрема, наділяє їх правом на поводження з ними як з військовополоненими, якщо вони потрапили до рук ворога. Окрім цього, вони захищені Женевською конвенцією.