Президент Шрі-Ланки подав у відставку на тлі протестів

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Президент Шрі-Ланки Готабая Раджапакса подав у відставку. Офіційно про це оголосять о 7 ранку за місцевим часом.

Про це заявив спікер парламенту країни Махінда Япа Абейвардена, пише The Washington Post.

Перед цим протестувальники в столиці Шрі-Ланки Коломбо погодилися звільнити урядові будівлі на тлі переговорів зі спікером парламенту.

Вони звинувачують Раджапаксу в довгостроковій масовій корупції та грубому невмілому управлінні економікою країни з населенням близько 22 мільйони людей. Він відкидає звинувачення в корупції.

Після офіційного підтвердження відставки парламент має зібратися 20 липня, щоб обрати нового президента до завершення терміну його повноважень, який закінчується в 2024 році.

  • У Шрі-Ланці відбувається наймасштабніша з 1948 року фінансова криза. Валютні резерви країни впали до рекордно низького рівня, у квітні Шрі-Ланка оголосила дефолт. Влада призупинила роботу шкіл і обмежила продаж пального. У кількох великих містах, зокрема в Коломбо, сотні людей годинами стоять у чергах за пальним. Через це відбуваються сутички з поліцією та військовими.
  • 6 липня премʼєр-міністр Шрі-Ланки Раніл Вікремесінгхе заявив, що його країна — банкрут.
  • 9 липня в найбільшому місті Шрі-Ланки Коломбо протестувальники захопили резиденцію президента та вимагають його відставки.
  • Раджапакса втік з країни 13 липня, не подавши заяви про відставку. Спочатку він вирушив на Мальдіви, потім до Сінгапуру, звідки, як повідомляється, передав свою заяву про відставку до Верховної комісії Шрі-Ланки. Згодом він поїхав до Джидди в Саудівській Аравії.
  • Спікер закликав надіслати оригінал заяви про відставку до Шрі-Ланки найближчим доступним літаком із Сінгапуру.