Іран оголосив про початок збагачення урану до рівня, який дозволяє виготовляти ядерну зброю

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Влада Ірану підтвердила інформацію Міжнародного агентства атомної енергетики (МАГАТЕ) про запуск центрифуг нового покоління для збагачення урану.

Про це повідомляє агентство Anadolu.

Зазначається, що офіційний представник Агентства атомної енергії Ірану Бехруз Кемальвенді підтвердив цю інформацію в ефірі іранського державного телебачення. За його словами, Іран повідомив МАГАТЕ про закачування газу до нового ланцюга центрифуг IR6 у Фордо для прискорення збагачення урану.

Кемальвенді також додав, що з новою системою центрифуг вдалося досягти збагачення урану до 20%, про що Іран також звітував МАГАТЕ. Раніше агентство опублікувало звіт, у якому повідомлялося про запуск в Ірані нових центрифуг для збагачення урану до вищого рівня.

Вміст ізотопу урану-235 в ізотопі урану-238 на рівні до 20% називають низькозбагаченим та використовують (починаючи з концентрації 2—5%) в енергетичних реакторах. Той самий ізотоп із вмістом від 20% називають високозбагаченим або «збройовим», оскільки він може використовуватися в термоядерній зброї як оболонка заряду.

Іран та пʼять постійних членів Радбезу ООН у 2015 році підписали угоду, яка ставить під контроль ядерну діяльність Ірану в обмін на скасування санкцій.

  • 27 листопада 2020 року в Ірані, в околицях Тегерану розстріляли вченого Мошена Фахрізаде, якого називали «батьком іранської атомної бомби». ЗМІ повідомляли, що вченого розстріляли з кулемета дистанційного керування, який був у автомобілі. Іран прямо звинуватив у вбивстві Ізраїль.
  • Вночі 11 квітня 2021 року в Ірані на підземному заводі в місті Натанзі сталася аварія. На ядерному обʼєкті, де відбувається збагачення урану, несподівано зникло світло. Іран заявив про терористичну атаку, а ЗМІ повідомляли, що завод атакували хакери за завданням ізраїльського Моссаду. Ізраїль офіційно не підтвердив і не спростував свою причетність.
  • 10 квітня на заводі запустили нові центрифуги 164 IR-6 і 30 IR-5, які можуть швидше збагачувати уран. За запуском спостерігав президент Хасан Рухані. Він укотре заявив, що ядерна програма Ірану має виключно мирну мету і не спрямована на створення зброї.
  • Пізніше виявилося, що аварія вивела з ладу понад тисячу центрифуг для збагачення і очищення урану, а також зруйнувала наземну енергосистему. Іран поклав відповідальність за аварію на Ізраїль.