Польща та Ізраїль домовилися повернути послів. Дипломатів відкликали через скандальний закон щодо відібраного під час Голокосту майна євреїв

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Президенти Польщі Анджей Дуда та президент Ізраїлю Іцхак Герцог телефоном домовилися про відновлення відносин і вирішення подальших суперечностей.

Про це йдеться на сайтах глав Польщі та Ізраїлю.

«Обидва президенти висловили сподівання, що будь-які майбутні проблеми між Польщею та Ізраїлем будуть вирішуватися шляхом щирого та відкритого діалогу та в дусі взаємної поваги», — зазначили в повідомленнях.

Іцхак Герцог за спільною ініціативою з прем’єр-міністром і міністром закордонних справ Ізраїлю звернувся з проханням про повернення посла Польщі. Анджей Дуда погодився, що польський посол має бути призначений найближчим часом. Також він оголосив, що новий призначений посол Ізраїлю в Польщі вручить свої вірчі грамоти у найближчі кілька днів.

  • Ізраїль відкликав свого дипломатичного представника у Варшаві для безстрокових консультацій після того, як у серпні 2021 року президент Польщі підписав закон, який ускладнив для євреїв повернення власності, яку вони втратили під час і після Другої світової війни. В Ізраїлі цей закон назвали «антисемітським». Польща у відповідь відкликала свого посла.
  • Закон стосується вимог щодо власності, яку вкрали нацисти, а потім захопив комуністичний режим Польщі. Відповідно до нього, обмежується право нащадків жертв Голокосту на повернення майна: тепер вони можуть оскаржити вилучення власності лише протягом 30 років з моменту ухвалення такого рішення.
  • Коли польський парламент ухвалив цей закон, міністр закордонних справ Ізраїлю Яір Лапід і держсекретар США Ентоні Блінкен попросили Дуду не підписувати його. Однак премʼєр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що Польща «не платитиме за злочини Німеччини».