Порошенко втретє намагається виїхати з України. Заради цього він звернувся до Зеленського

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

П’ятий президент Петро Порошенко звернувся до президента Володимира Зеленського із запевненнями, що опозиція разом із владою працюють на зміцнення України. Лідер «Європейської солідарності» втретє намагатиметься виїхати з країни.

Про це Порошенко написав у Facebook.

За словами пʼятого президента, він прямує з Києва на Конгрес та Саміт Європейської народної партії — «найвпливовішої політичної родини в Європі, членами якої є керівництво структур ЄС та багатьох держав-членів».

«Після того як абсолютно незаконно було зірвано мою поїздку у складі офіційної парламентської делегації на Парламентську асамблею НАТО, де я мав намір відстоювати надання Україні ПДЧ на саміті Альянсу цього року, сподіваюся, що висновки зроблено і ніхто вже не перешкоджатиме моєму виїзду до Роттердаму», — написав Порошенко.

Він підкреслив, що має відповідне офіційне запрошення від президента Європейської народної партії та оформлене відрядження, підписане головою Верховної Ради. «Заплановано мої виступи на Конгресі та Саміті ЄНП, низку зустрічей з керівниками ЄС, держав та урядів країн, лідерами європейських партій», — додав експрезидент.

Порошенко зазначив, що прямує на саміт із закликом надати Україні статус країни-кандидата на членство в ЄС вже в червні, «що символічно збігається з п’ятиріччям запровадження безвізового режиму».

Крім того, він планує закликати євродепутатів підтримати Україну у відсічі путінської агресії, а також надати Україні достатню фінансову допомогу під час війни та схвалити «План Маршалла 2.0» для післявоєнної відбудови.

Пізніше видання «Українська правда» з посиланням на джерела у правоохоронних органах повідомило, що Порошенко таки перетнув кордон.

  • Протягом 27—28 травня Порошенко двічі намагався перетнути кордон України з Польщею. Експрезидента не випустили через проблеми з підтвердженням дійсності дозвільного документа на виїзд. Під час проходження паспортного контролю Порошенко надав копію розпорядження голови Верховної Ради Руслана Стефанчука про відрядження делегації, але прикордонники не змогли зчитати QR-код.