«Брехливі наративи про блокаду моря». Британія відреагувала на умови росії щодо вивозу українського зерна з портів

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Міністерство оборони Великої Британії відреагувало на заяви заступника міністра закордонних справ рф андрія руденка, який казав, що росія готова дати гуманітарний коридор у Чорному морі для експорту українського зерна за умови послаблення санкцій і розміновування території навколо Одеси.

Так, британці заявляють, що росія просуває альтернативні брехливі наративи про блокаду Чорного моря, щоб аудиторії було складніше розуміти ситуацію і аби перекласти свою відповідальність за кризу на Захід. Такий підхід до справи британська розвідка називає «стратегією комунікації рф».

Від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну Чорне і Азовське моря заблоковані військовими кораблями росії. Вони блокують українські порти. ЄС і низка інших країн занепокоєні загрозою голоду через дії військ рф. Також війська рф крадуть українське зерно.

  • 25 травня руденко заявив, що росія може допомогти вирішенню потенційної продовольчої кризи та надати безпечний коридор у Чорному морі для вивезення зерна, якщо з неї знімуть санкції, накладені, зокрема, на російський експорт та фінансові операції. Також руденко заявив, що потрібно, аби Україна розмінувала територію навколо Одеського порту (її замінували, аби туди не висадився російський десант).
  • 28 травня путін пообіцяв канцлеру Німеччини та президенту Франції в обмін на скасування санкцій дозволити експорт українського зерна. Водночас іспанська газета El Pais писала, що Євросоюз розглядає військову місію для розблокування українських портів, питання обговорять на саміті лідерів. У ЄС розуміють, що буде серйозний ризик зіткнення з російськими військовими кораблями, але в деяких країнах світу вже починається гуманітарна криза через нестачу продовольства.