У білорусі лукашенко дозволив смертну кару за «замах на тероризм»

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Самопроголошений президент білорусі олександр лукашенко підписав закон, який дозволяє засуджувати до смертної кари за «замах на тероризм».

Про це повідомляє білоруська редакція «Радіо Свобода».

Палата представників проголосувала за відповідні поправки до законопроєкту 27 квітня. Внесення таких поправок повʼязували з діяльністю «рейкових партизан» у білорусі.

Білоруський Гельсінський комітет, правозахисний центр «Вясна» та громадська кампанія «Правозахисники проти смертної кари» виступили зі спільним зверненням щодо цього законопроєкту.

Вони заявили, що розширення застосування смертної кари у білорусі є критично неприпустимим, і зазначили, що така норма може бути використана у країні для політичного тиску.

  • Білорусь — єдина країна Європи, де застосовують смертну кару.
  • До смертної кари можуть засудити й тих людей, які виступали против війни в України та режиму лукашенка. Із початку війни росії з Україною у білорусі посилили контроль над громадянами.
  • 17 квітня лукашенко підписав документ, який зняв із працівників органів внутрішніх справ відповідальність на застосування зброї, фізичної сили, бойової та спеціальної техніки для придушення мітингів.