Очільник МЗС Дмитро Кулеба: Якщо Україна не отримає кандидатського статусу ЄС, це означатиме, що ЄС хоче обдурити Україну

Автор:
Юля Шередега
Дата:

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що якщо влітку Україна не отримає статусу кандидата на вступ до ЄС, це свідчитиме про спробу Євросоюзу обдурити Україну.

Про це він сказав в інтервʼю Financial Times.

«Якщо ми не отримаємо статус кандидата, це означає лише одне — що Європа намагається нас обдурити. І ми не збираємося це проковтнути. Україна — єдине місце в Європі, де люди помирають за цінності, на яких заснований ЄС. І я вважаю, що це слід поважати», — наголосив Кулеба.

Він також нагадав, що лише три місяці тому Україна навіть не мала перспективи членства в ЄС, а зараз в Євросоюзі вже обговорюють, скільки часу це займе.

Міністр закордонних справ також заявив, що Україна в разі перемоги у війні хотіла б звільнити всі свої окуповані території.

«У перші місяці війни перемога для нас виглядала як відведення російських військ на позиції, які вони займали до 24 лютого, і розплата за завдані збитки. Тепер якщо ми будемо досить сильні на військовому фронті та виграємо битву за Донбас, що буде вирішальним для подальшої динаміки війни, безумовно, перемога для нас у цій війні буде звільненням решти наших територій», — зазначив він.

За словами Кулеби, лише військова поразка росії може змусити її розблокувати українські порти та відновити економіку.

  • 28 лютого, після початку повномасшабного вторгнення росії в Україну президент Володимир Зеленський підписав заявку на вступ України до ЄС.
  • 8 квітня у Києві голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн передала президенту України Володимиру Зеленському анкету про членство України в Європейському Союзі.
  • 9 травня Україна заповнила другу частину анкети-опитувальника для отримання статусу кандидата на членство в Європейському Союзі.