У Варшаві посла росії облили червоною фарбою — кремль назвав це «відродженням фашизму у Європі»

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

У столиці Польщі Варшаві 9 травня українська журналістка Ірина Земляна облила червоною фарбою російського посла Сергія Андрєєва, який намагався покласти вінок на цвинтарі радянських воїнів.

Після акції протесту Андрєєв у супроводі поліції залишив місце події.

Спершу відео інциденту опублікувало російське видання РИА Новости, але звуку на ньому не було. Згодом видання «Інсайдер» опублікувало те саме відео, де було чутно, як люди кричали росіянам «фашисти» та «путін х*йло».

Представниця мзс росії марія захарова назвала це «реінкарнацією фашизму у Європі».

Згодом виявилося, що посла фарбою облила українська медіаекспертка Ірина Земляна. Вона розповіла, як це відбувалося.

Реакція Польщі

Міністр внутрішніх справ Польщі Маріуш Каміньський заявив, що польська влада не рекомендувала послу покладати квіти 9 травня.

«Зібрання противників російської агресії проти України, де щодня відбувається злочин геноциду, був законним. Емоції українок, які беруть участь у демонстрації і чиї чоловіки мужньо воюють на захисті рідної землі, зрозумілі», — написав він у Twitter.

  • Цьогоріч 9 травня в Україні проходить дещо інакше, ніж у попередні роки. Оскільки проросійську партію «Опозиційна платформа — За життя» заборонили, то в українських містах не було великих мітингів, які ця партія організовувала щороку.